ING gezond bedrijf? (update)

ingHet begint erop te lijken dat banken zonder problemen risicovolle produkten kunnen verkopen. Bij forse tegenvallers spring de overheid (lees: belastingbetaler) toch bij, want banken mogen niet omvallen. En dat is allemaal de schuld van de “kredietcrisis” natuurlijk.

Vandaag is het de beurt aan de ING: de (Belgische) CEO stapt op (“om gezondheidsredenen”), het schrapt 7000 banen, wordt er op de F1 sponsoring gekort en krijgt het opnieuw overheidssteun. Stuitend blijft echter de ietwat arrogante houding van de bankier. Op de vragen hoe ING zich een gezond bedrijf kon noemen en of het geen nederlaag is dat het weer de hand moet ophouden verklaarde ING, bij monde van de nieuwe CEO Jan Hommen, iets van “ING blabla sterk bedrijf blabla grote marktpositie blabla diverse geografische gebieden blabla sterke portefeullie”. Kortom, niet zeuren; ING is een gezond bedrijf; een, zoals hooghartige c.q. arrogante Hommen riep, “winnaar”.

Duizenden jobs schrappen, om nogmaals een miljardensteun vragen bij de overheid en je daarna tot winnaar uitroepen .. kuch, proest. Vertrekkende CEO Tilmant krijgt in ieder geval een leuk afscheidscadeautje; na de aankondigingen staan de ING aandelen inmiddels op bijna +25%. Altijd leuk tijdens het verzilveren van je aandelenpakket.

Update: Bos heeft verklaard dat de overheid bij ING wel moest ingrijpen omdat “het risico te groot was dat ING anders zou omvallen”. Dan kun je wel roepen dat je een “winnaar” bent met je marktpositie, geografische diversiteit en portefeuille, maar je blijft een rat met een bedelstaf.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: