APK voor motoren

RatbikeDe Europese fabrikantenorganisatie voor motoren, ACEM, werkt aan een Europese APK keuring voor motoren, dus ook voor Nederland. Brancheverenigingen Bovag en RAI zijn vóór, rijdersorganisaties KNMV en MAG tegen. Niet alleen heeft de keuring geen nut, slechts 1% van de ongevallen is te wijten aan de technische staat van het voertuig, zij lijkt ook slechts bedoeld als aanvulling op het inkomen van Bovag en RAI leden. Periodiek verplicht motoren naar de dealer voor een APK – waarbij altijd wel iets gevonden wordt – is goed voor de kassa.. Dat het hierdoor veiliger wordt is niet aangetoond. Ook staat het idee haaks op eerdere beloftes van Camiel Eurlings van Verkeer.

Recent nog is de APK voor auto’s gewijzigd naar een 2-jaarlijkse controle, iets waar die arme Bovag niet blij mee was. Dat de motorrijder meer bewust c.q. bezig is met de staat van zijn voertuig wordt genegeerd; wij worden immers niet bij 120 km/u omgeven door een staalconstructie met airbags.

Jammer is dan altijd het aantal domme reacties uit het geitewollensokkenkamp, zoals die bij de Geleraaf. Lezers leggen verbanden tussen APK en verbetering van het rijgedrag. Alsof mensen in een APK gekeurde auto nooit een overtreding begaan. Ook begint men – om onduidelijke redenen – over kentekenplaten aan de voorkant. Vooral niet bij nadenken dat zo’n plaat uitstekend werkt als onthoofdingsmiddel; dat die er niet zit heeft dus een reden. Ook het prachtige geluid uit aftermarket uitlaten is sommigen een doorn in het oog. APK gekeurde auto’s met Halfords uitlaatsysteem bestaan zeker ook niet?

Mocht deze idiote geldklopperij doorgang vinden dan voorzie ik binnenkort een nieuw soort dienstverlening, namelijk het verhuren en (de-)installeren van originele onderdelen. En ratbikes worden met uitsterven bedreigt.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: