Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

The Demon Barber of Fleet StreetIk houd niet van musicals, en toch ben ik naar Sweeney Todd geweest. Daar zijn 2 redenen voor. Ten eerste is de film ondertussen overstelpt met nominaties en awards. Ten tweede moet ik de eerste slechte film van Depp nog zien. Toegeven, het is wel even wennen, een zingende Depp, maar niet storend. Over de gehele film genomen is de verhouding dialoog/zang ongeveer 50/50.

Het verhaal speelt in de 19e eeuw en gaat over Benjamin Barker (Depp), een kapper die vrijgekomt na jarenlange onterechte opsluiting. Barker, zichzelf Sweeney Todd noemende, keert terug naar zijn voormalige huis en ontdekt dat zijn vrouw dood is en zijn dochter in handen is van rechter Turpin (Rickman), de man verantwoordelijk voor Barker’s opsluiting. In het huis treft hij Mrs. Lovett aan (Bonham Carter), een dame die een weinig succesvolle pasteiwinkel (vlees is duur) onder de kapper runt. Sweeney, vol met wrok jegens Turpin, hervat zijn oude beroep. Hij sluit een pact met Mrs. Lovett en ze slaan aan het moorden; de pasteitjes smaken opeens een stuk beter en de nieuwe “formule” blijkt een succes. Hoe het afloopt met deze idiote situatie Sweeney’s wraakzucht jegens Turpin moet je zelf gaan kijken.

De visuals zijn prachtig en op hun dragen bij aan de sfeer, maar dat kun je meestal wel aan Burton overlaten. En ook al is het film donker en morbide, hij is ook erg grappig en plezier voor het oog. Wat mij betreft zeker de moeite waard. En dan te bedenken dat de film gebaseerd is op een musical uit 1980, die op zijn beurt gebaseerd is op literatuur uit de 19e eeuw. Voor de bezoeker: je weet dat je naar een halve musical gaat, dus niet achteraf zaniken dat er gezongen wordt. De producent zou wat mij betreft beloond mogen worden om in deze tijd van commerciële rotzooi als Rambo en de onderbroekenlol van Meet the Spartans een iets minder voor de hand liggende film te maken. Sweeney krijgt van mij dan ook een dikke 8; de officiële site vind je hier.

Advertenties

1 comment so far

  1. Walter on

    Gisteren gezien en de film is inderdaad leuk om te kijken en in dit geval ook leuk om naar te luisteren. Als Obi Wan Kenobi kan zingen in Moulin Rouge dan mag Jack Sparrow… sorry… CAPTAIN Jack Sparrow ook een goed geslaagde poging wagen. Alle films van Tim Burton zijn leuk en de cast van de hoofdrollen is nagenoeg gelijk aan die van ‘Corpse Bride’ waarin zowel Johnny Depp als Helena Bonham Carter te horen zijn aangezien het hier een animatiefilm betreft.

    Hulde voor Tim Burton want hij heeft weer een goede film afgeleverd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: