De 100% productiviteitsillusie – 2

SlavernijJe belt, mailt en surft teveel voor privé-doeleinden onder werktijd. Tot die conclusie komen de dames en heren bij Ernst & Young. U bent wekelijks bijna 5 uur niet-produktief en daartegenover staat slechts 2,5 uur zakelijk bezig zijn in eigen tijd. Schandalig natuurlijk.

Geen woord over de personeelsbijeenkomsten in de avonduren of die training of cursus die u (deels) in eigen tijd uitvoert. Daarbij, al het voorbereiden, inlezen en nazoeken voor zakelijke doeleinden samen overstijgt die 2,5 uur ruim. En daarin ik ben vast niet de enige.

Maar wat is het belang van E&Y? Het is natuurlijk handig om jaarlijks dit soort onrust te zaaien, in de hoop dat werkgevers jou inschakelen om dit schrikbarende probleem – tegen uurtarief uiteraard – op te lossen. Aan de werkgevers van Nederland de taak om zich door dit bureautje geen problemen aan te laten praten. Daarbij, het onderzoek is uitgevoerd onder een paar honderd directeuren, managers en professionals. Weinig representatief voor de hele arbeidsmarkt dus, maar zo wordt het wel door de media opgepikt.

Waarom toch die obsessie voor productiviteit, of is dat wat Balkenende vorig jaar bedoelde met VOC-mentaliteit? In dat geval, de slavernij is sinds 1859 afgeschaft. En verder is er genoeg jurispudentie over het toestaan van een bepaalde privétisering van de werkplek, like it or not.

Advertenties

1 comment so far

  1. […] dezelfde figuren die graag willen dat u onder andere goed slaapt en niet meer privé op de zaak belt. Maar of dit weer een goed signaal is om het personeelstekort in de sector terug te dringen vraag […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: