Das Leben der Anderen

Das Leben der AnderenVanavond gekeken naar Das Leben der Anderen (officiële site). Deze veelprezen film van Duitse makelij uit 2006 speelt zich af in de voormalige DDR en gaat over de praktijken van de Stasi. Officier Gerd Wiesler (gespeeld door de vorig jaar te vroeg overleden acteur Ulrich Mühe) krijgt opdracht het appartement van intellectueel, een no-no in het socialisme, en schrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch, ja die uit Zwartboek) te voorzien van afluisterapparatuur. Op de zolder van het complex houdt Wiesler, ofwel HGW XX/7, zich via zijn koptelefoon op de hoogte van het reilen en zeilen van Dreyman’s leven.

Dreyman’s vriendin is actrice Christa-Maria Sieland. Het blijkt dat een partijminister, onder soort van psychische dwang, af en toe zijn lusten op haar mag botvieren. Wiesler, die prive erg eenzaam is, raakt gefascinineert door het leven van Dreyman en Sieland en transformeert van een starre grijze muis in een persoon met gevoel en een geweten. Dat brengt Wiesler in een lastig parket, wanneer dit strijdig is met zijn loyaliteit aan de partij, zijn meerderen en schoolvrienden. Toch begaat de Stasi-officier verrassend genoeg en met gevaar voor eigen leven een onwaarschijnlijke daad.

De film oogt sober en simpel en is voorzien van korte, scherpe dialogen. Dat geeft de acteurs wel alle ruimte om hun ding te doen. Vooral Wiesler, de stijve dienstklopper in grijs pak schittert als antiheld. Ook al is de film vast niet bedoeld als historisch document, wat mij betreft is het prima aanvulling op de leerstof over de sociale controlestaat tussen WO II en de val van de Berlijnse Muur. Van mij krijgt Das Leben der Anderen een verdiende 9.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: