Solidariteit volgens het CDA

Wat heeft het CDA de laatste tijd toch de mond vol van “solidariteit”. Nog steeds is Donner (Sociale Zaken) bezig te zagen aan de stoelpoten van het ontslagrecht. Want, zo beweert Donner, “De ommuurde burcht van de vaste arbeidsovereenkomst schrompelt. Het is als een ijsschots die naar het zuiden afdrijft en steeds verder smelt. Blijven we op die ijsschots zitten of bouwen we een boot?”.

Leuke beeldspraak, maar waarom drijft die ijsschots af? Hangt het afdrijven niet toevallig samen met de installatie van Grijs 1, of een van de eerdere “succesvolle” kabinetten met het CDA? Als werkgevers zo nodig van je af willen, mogen ze vaak in de buidel tasten. Dat bedrag wordt (deels) verrekend met de uitkering van het CWI, dus de staatskas heeft er enig belang bij dat ontslagvergoeding door bedrijven aan werknemers gehandhaafd blijft.

Wellicht haalt Donner het ontslagrecht nog maar eens aan omdat orakel *kuch* Greenspan vorige week nog iets riep over ons systeem. Greenspan beweert dat soepeler ontslagrecht minder werkeloosheid tot gevolg heeft. Als je bedenkt dat Greenspan een kapitalist in hart en nieren is, geeft dat te denken over zijn stelling.

Ironisch is dat Greenspan voor een een lezinkje hierheen gehaald was door ING, de bank die na een outsourcingsdeal al de nodige mensen op straat zette en binnenkort op herhaling mag als de Postbank opgaat in de ING Bank. Ik weet niet hoeveel mensen de ING top met hun loonstijging (o.a. Tilmant met 3,3 miljoen) aan het werk had kunnen houden, maar daar malen aandeelhouders niet om. En maar de mond vol hebben over kostenbesparing en efficiëncy.

Kan iemand zich trouwens nog Donner’s deskundigheid of resultaten uit de korte periode als Minister van Justitie herinneren? Ik bedoel maar, en dat praat nu over solidariteit. Over geloofwaardigheid gesproken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: