Welke mid-life crisis?

MotorkledingGisteren het bericht dat de meeste motorrijders de 40 gepasseerd zijn. Dat zou erop kunnen duiden dat er toch iets van waarheid zit in de relatie aanschaf motor en mid-life crisis. Het CBS spreekt zelfs van vergrijzing.

Het is niet vreemd dat steeds minder jongeren op een motor te vinden zijn. Het begint al bij de betuttelende overheid, waarbij je, als je voor het 21e het begeerde A stempeltje haalt, je 2 jaar op een inferieure, ‘lichtere’ (25kW) motor moet rijden.

Verder wordt het examen er ook niet makkelijker op. Tegenwoordig bestaat het examen voor de motor al uit 3 losse examens: theorie, voertuigbeheersing en verkeersdeelname. Met name voertuigbeheersing is nog aan verandering onderheving, en wordt er continu aan gesleuteld (extra verplichte onderdelen die je voldoende moet uitvoeren; denk hierbij aan noodstop, slalom e.d.). Ondertussen rinkelt de kassa bij het CBR vrolijk door.

Tenslotte het financiële aspect. Een uurtje lessen een slordige EUR 39. Rijles (zowel auto als motor) is tegenwoordig gewoon prijzig. Als je dan met je studiefinanciering en bijbaantje moet gaan kiezen tussen auto of motor zou ik uit praktische overwegingen ook gewoon met de auto beginnen. Daar bovenop komt trouwens ook nog eens de prijs van de machine zelf en alle accessoires (o.a. fatsoenlijke kleding, en dan bedoel ik niet die rommel van de Lidl).

Maar toch zie ik het niet somber in. Als CBS in die categorie ook die figuren meerekent die op zondag de weg onveilig maken op hun sjopper in korte broek, t-shirt en gympies zonder sokken, dan lost dat “probleem” van vergrijzing uiteindelijk zichzelf wel op.

Advertenties

2 comments so far

  1. GeeTee on

    Ha ha…het zit je nogal hoog zo te zien….

  2. Lex on

    Nou, ik had het ook gelezen, en het heeft me niet ongemoeid gelaten.

    Trouwens, je schrijft over de keuze auto- of motorrijden, maar bij veel rijscholen is het een vereiste je B-rijbewijs te hebben voordat je mag komen lessen voor je A-status.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: